De snelste weg naar succes

Ik mag gelukkig steeds meer ondernemers en werknemers helpen omdat zij bereid zijn om te investeren in hun eigen kennis dan wel in kennis van hun werknemers. Waardoor ze niet alleen complexere problemen kunnen oplossen maar ook veel meer kunnen doen in dezelfde tijd of hetzelfde kunnen blijven doen in veel minder tijd. In alle gevallen wordt er een situatie gecreëerd waarbij:

  • de kennis van de ondernemer en werknemer toeneemt en zich daardoor sterker positioneert en
  • de investering zich gemakkelijk – vaak al binnen een maand – terugverdiend.

Trots

Lees hieronder de e-mail (de tekst is letterlijk overgenomen) van een klant die ik in april 2015 heb geholpen. En ja, ik schaam me er niet voor om te zeggen dat ik van dit soort e-mails super blij wordt en heel erg trots ben.

“Wat betreft de voordelen die ik nu al heb m.b.t. de rapportages: dit zijn mijn eigen rapportages die ik door de nieuwe Excel kennis onder handen heb genomen. Ik importeerde soms meerdere kleine bestanden in Excel, maar door alle gegevens in één tabel te stoppen, is het mogelijk deze met draaitabellen “uit elkaar te trekken”. Vanmorgen heb ik dit voor het eerst in de praktijk meegemaakt: het aanmaken van de data en de verwerking ervan in Excel duurde amper 10 minuten, terwijl ik daar voorheen bijna drie kwartier mee bezig was. Gezien het feit dat dit om een wekelijkse rapportage gaat, levert dit een jaarlijkse besparing op van zo’n 25 uur! En dat is nog maar één voorbeeld, ik heb nog meer van dit soort overzichten…”

Vijfentwintig uur!

Vijfentwintig uur besparing en de klant heeft nog meer van dit soort overzichten. Stel dat dit er nog drie zijn, dan zal dat ongeveer 100 uur per jaar opleveren. HONDERD UUR. En dan al die andere uren nog omdat deze klant door zijn toegenomen kennis in de toekomst zijn werk veel efficiënter gaat doen.

Maar alles is toch gratis op internet?

Een opmerking die ik vaak hoor is dat het geen zin heeft om te investeren in je kennis. Per slot van rekening worden er dagelijks –tig video’s en/of artikelen op internet geplaatst. En dat is lekker gratis. Tja, wat is dan nog de reden om te betalen voor kennis wat je gratis kunt krijgen?

Eigenlijk zou ik je willen uitnodigen om de opmerking van mijn klant zoals hierboven vermeld nog eens te lezen, maar laat ik ermee beginnen dat ik jaren geleden ook altijd zo heb gedacht. Ik gebruikte Excel dagelijks in mijn werk en wanneer ik er even niet uit kwam, ging ik googelen en kwam ik na een poosje vanzelf op een site of video waarin hetgeen werd uitgelegd wat ik zocht. Probleem opgelost.

Was mijn probleem ook opgelost?

Zeker weten van niet. Want wanneer ik drie weken of soms maanden later weer tegen een soortgelijk probleem aanliep, moest ik weer op internet zoeken naar een oplossing om vervolgens die weer één op één te kopiëren. Dat is eigenlijk wat ik alleen maar deed. Kopiëren om snel van mijn probleem af te zijn en geen moeite doen om iets te begrijpen, want dat kost tijd, energie, geld en vaak ook frustraties als het even niet lukt. En een echte stappenplan waarin alles tot in detail wordt uitgelegd wordt vaak niet gegeven.

Want wees nou eerlijk, is ExcelXL.nl niet één van de weinige ondernemers die jou letterlijk alles stap voor stap uitlegt en jou niet alleen de truc leert maar het ook nog eens zo uitlegt, dat je stap voor stap begrijpt wat een functie of formule doet en kan doen? En ondanks dat je door het bekijken van mijn video’s en het lezen van mijn artikelen meer bent geholpen dan met de meeste andere video’s en/of artikelen, zijn ook die van mij enigszins beperkt. Daar ben ik gewoon eerlijk in. Ik kan namelijk je vragen van dat moment niet beantwoorden, ben niet op de hoogte van je praktijksituatie, heb geen inzicht in je huidige Excel kennis, kan niet inspelen op jouw wensen en ga zo maar door.

Investeren is de oplossing

“De kosten gaan voor de baten” houdt niets anders in dan dat je eerst kosten moet maken alvorens je er iets aan kunt verdienen. Of dacht je werkelijk dat de groenteboer geen huur betaald voor zijn pand of zijn fruit er gratis heeft liggen en pas bij de inkoper hoeft af te rekenen wanneer hij een zak appels heeft verkocht. En wanneer hij niets verkoopt, ook geen inkoop hoeft af te rekenen? Nee, hij geeft eerst honderden (misschien wel duizenden) euro’s uit en zal aan het einde van de maand meer verdiend hebben dan dat hij heeft uitgegeven. En dan heb je het over ‘de baten’.

En zo gaat dat ook met investeren in je kennis. Wanneer je met Excel werkt en ook maar een klein beetje het gevoel hebt dat het wel slimmer kan, dan zul je eerst in een gedegen opleiding, training of coachingsprogramma moeten investeren om vervolgens in de toekomst de vruchten ervan te kunnen plukken.

  • om efficiënter te kunnen werken;
  • tijd over te kunnen houden voor andere zaken;
  • meer te kunnen doen in dezelfde tijd;
  • niet meer (in ieder geval minder) overwerken;
  • geen stres, en ga zo maar door.

Structuur

Dat is wat je altijd mist wanneer je op iets zoekt op internet. Ook al is je probleem op dat moment opgelost, het ontbreekt aan structuur waardoor je de samenhang niet ziet en de oplossing in een soortgelijke situatie niet kunt toepassen.

Door te investeren in je kennis, een coachingsprogramma of training te volgen bij ExcelXL.nl, leer je door middel van structuur en de vele praktijkvoorbeelden hoe een formule werkt, hoe je het toe kunt passen in soortgelijke maar soms ook hele andere situaties en waarom je soms het één wel en het ander niet moet gebruiken. Ook leer je hoe je een goed Excel-model opzet zodat jij altijd ‘in control’ bent en ook maanden later nog weet hoe een model (bestand) is opgebouwd.

Meer dan 25 jaar praktijkervaring

Mede doordat ik meer dan 25 jaar praktijkervaring heb in Payroll (salarisadministratie), Human Resources (Personeelszaken) én het vakgebied Finance mij niet onbekend is, weet ik over het algemeen waar je als medewerker of als ondernemer tegen aan kunt lopen en hoe frustrerend dat is.

Hé en schaam je niet. Ik weet wat het is. Ik heb het allemaal meegemaakt. Ik heb in dezelfde schoenen gestaan waar jij nu in staat. Laten we samen andere schoenen gaan aantrekken.

Contact

Wil jij door mij geholpen worden en meer weten of ben je nieuwsgierig naar wat anderen over mij zeggen? Neem dan contact met mij op. Dit kan natuurlijk via het contactformulier maar je kan me ook rechtstreeks bellen op 06 -23 68 34 45. Ik kijk er nu al naar uit om je te helpen en op onze samenwerking.

Hoe kom jij aan je Excel kennis? Laat het weten door hieronder een reactie achter te laten.

Op jouw EXCELlentie.

Ondertekening ExcelXL.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *