De MIN, MAX of de MEDIAAN functie in plaats van de ALS functie in Excel

De MIN, MAX of de MEDIAAN functie in plaats van de ALS functie in Excel is een goed alternatief om je formules eenvoudiger en leesbaarder te maken. Na het lezen van dit artikel bespaar je weer tijd en wordt het allemaal weer een stuk eenvoudiger.

MIN en MAX functie

Wanneer je een voorwaarde in je formule wilt opnemen, zul je waarschijnlijk – net als de meeste Excel gebruikers – de ALS functie gebruiken. Maar wat nu wanneer we het onszelf nu eens gemakkelijker kunnen maken en de ALS functie vervangen door de MIN of MAX functie?
Ik zal dit verduidelijken met een eenvoudig voorbeeld.

Stel dat je in kolom C een formule wilt hebben die het getal uit kolom B aftrekt van het getal uit kolom A. De formule zal er dan als volgt uit zien: = A1 – B1. Nog niet zo heel moeilijk. Toch?

Maar laten we eens een stap verder gaan door de voorwaarde op te nemen dat de uitkomst van bovengenoemde formule (= A1 – B1) altijd groter of gelijk aan 0 (nul) moet zijn (met andere woorden, geen negatieve uitkomsten). Ik ben ervan overtuigd dat de meesten onder ons de volgende formule gebruiken omdat de kans heel groot is dat je dit op een cursus hebt geleerd ?

=ALS( A1 – B1 < 0; 0; A1 – B1)

ALS functie in Excel

Resultaat na toepassen van de ALS functie in Excel

Wat hier letterlijk staat is: Als de uitkomst van A1 – B1 kleiner dan nul is, dan moet het antwoord nul zijn en anders het antwoord wat volgt uit
A1 – B1. Heb ik gelijk? Is dit de formule die je zou gebruiken of sterker nog, nu regelmatig gebruikt in vergelijkbare situaties?

Maar kan ik het jou iets gemakkelijker maken? Meer praktischer? En mijn antwoord hierop is volmondig ja!

Want wanneer we het gedeelte ALS( A1 – B1 < 0; 0 vervangen door de MAX functie, dan zal je formule er als volgt uit zien met hetzelfde resultaat:

= MAX( 0; A1 – B1)

MAX functie in Excel

Resultaat na toepassen van de MAX functie in Excel

Uitleg MAX functie

De MAX functie geeft als resultaat de grootste waarde in een lijst met argumenten (maximaal 255). In dit voorbeeld zie je twee argumenten. Namelijk de 0 (nul) – het eerste argument – en de uitkomst van A1 – B1 (het tweede argument). Dus wanneer de uitkomst van het tweede argument bijvoorbeeld 6 is, dan is het grootste getal van 0 en 6……Inderdaad 6. Maar wat wanneer de uitkomst van het tweede argument nu -4 (negatief 4) is? Dan is het grootste getal altijd 0 (nul). Een stuk eenvoudiger toch?

MEDIAAN functie

Laten we het iets complexer maken. Stel je hebt niet één voorwaarde maar twee. De minimale uitkomst moet niet alleen nul of groter zijn, maar de maximale uitkomst mag niet groter zijn dan 20. Dit maakt het voor veel Excel gebruikers die weten dat ze de ALS functie hiervoor kunnen gebruiken al een stuk lastiger. Ze weten dat het kan, de vraag is alleen hoe? Zo dus:

= ALS( A1 – B1 < 0; 0; ALS( A1 – B1 > 20; 20; A1 – B1))

Geneste ALS functie in Excel

Resultaat van de geneste ALS functie in Excel

Wow…. 2 x de ALS functie in één formule? Yep, dat is nu wat we noemen een geneste ALS functie. Gaat er een belletje rinkelen?

Maar ook nu weer een alternatief die het jou opnieuw een stuk gemakkelijker maakt. Want het grootste gedeelte van de formule ( ALS( A1 – B1 < 0; 0; ALS( A1 – B1 > 20; 20) kan vervangen worden door de MEDIAAN functie waardoor de formule er als volgt uit ziet:

= MEDIAAN( 0; A1 – B1; 20)

Mediaan functie in Excel

Resultaat na toepassen van de Mediaan functie in Excel

Uitleg MEDIAAN functie

De MEDIAAN functie berekent het middelste getal van de gegeven getallen. In dit voorbeeld is er sprake van drie getallen. Namelijk de 0 (nul), 20 en de uitkomst van A1 – B1.

Mogelijke uitkomsten kunnen zijn:
0, 15, 20 – het middelste getal is 15 en de uitkomst dus ook. Immers het voldoet aan de voorwaarden groter dan nul en kleiner dan 20!
0, 35, 20 – het middelste getal is 20, de uitkomst is ook 20 en daarmee voldoet het weer aan de voorwaarden.
0, -38, 20 – het middelste getal is 0, de uitkomst is 0 en voldoet dus ook aan de voorwaarden.

Korte toelichting waarom 0 het middelste getal is: De juiste volgorde van deze drie getallen is namelijk -38, 0, 20. En zo zie je dat 0 precies in het midden van deze drie getallen ligt.

Vind je de MIN, MAX en MEDIAAN functie ook niet veel gemakkelijker? Kun je dit toepassen in je dagelijkse praktijk?

Laat je mening en zienswijze hierop eens horen door een reactie toe te voegen aan dit artikel. Ik ben namelijk heel erg benieuwd hoe jij hierover denkt en wellicht heb je nog een tip waar we allemaal gebruik van kunnen maken.

ExcelXL.nl

18 thoughts on “De MIN, MAX of de MEDIAAN functie in plaats van de ALS functie in Excel”

 1. Gerard van Kranenburg says:

  Hoi Jan, duidelijke uitleg. Maak vaak gebruik van je heldere instructies. Natuurlijk kan ik het ook halen uit de help of de boeken van van Duuren, maar jouw uitleg is helder en snel te begrijpen. Dank daarvoor.
  Wellicht zou je ook nog iets kunnen roepen over MIN. Waarschijnlijk voor de meeste wel duidelijk, maar je verwacht er wel iets over.

  1. Jan Bolhuis says:

   Hoi Gerard,

   Inderdaad, van de MIN functie heb ik geen voorbeeld opgenomen. Ik dacht met de MAX functie voldoende te hebben gegeven om de MIN functie zelf in de praktijk toe te passen. Maar ik zal nog een voorbeeld opnemen.

   Bedankt voor deze terugkoppeling.

   Groet Jan

 2. Hans says:

  inderdaad loste ik ook dit soort zaken op met geneste ALS. Omdat dat werkt heb je niet de behoefte om zelfs maar te overwegen of het eenvoudiger kan.
  een eye-opener dus. Bedankt

  1. Jan Bolhuis says:

   Beste Hans,

   Graag gedaan!

   Groet Jan

 3. Jac says:

  Leuk bedacht! Kan inderdaad veel werk besparen.

  1. Jan Bolhuis says:

   Hoi Jac,

   Zo is het maar net. Veel succes in de praktijk ermee.

   Groet Jan

 4. Herman Beer, de says:

  Interessant! En snel toepasbaar !
  Goeie tip!

  Thx
  Herman

  Ps: succes met de gitaar

  1. Jan Bolhuis says:

   Beste Herman,

   Graag gedaan en dank je wel.

   Groet Jan

 5. Johan Grijzen says:

  Beste Jan, hartelijk dank voor je zeer leerzame en blog over de min, max en de mediaan. Weet (bijna) zeker er gebruik van te maken. Veel succes met je gitaarles en veel genoegen in Chicago! Ook toekomstige blogs zal ik met interesse blijven volgen.

  1. Jan Bolhuis says:

   Hallo Johan,

   Super om te lezen dat je er wat aan hebt. En bedankt voor je succes wensen.

   Groet Jan

 6. Renata says:

  Beste Jan,

  Ook ik gebruik vaak de ALS functie (geneste) en ga zeker nu met deze nieuwe manier aan de slag. Een stuk simpeler, dus sneller werken 🙂

  Dank je voor de duidelijke uitleg,
  Muzikale groet, Renata

  1. Jan Bolhuis says:

   Super Renata. Heel veel succes.

   Groet Jan

 7. Jacqui Roels says:

  Dag, Jan
  Interessant! En zal er zeker mee werken en uitproberen in de toekomst,
  Bedankt voor de tips zo hebben we weer wat bijgeleerd.
  Groeten Jacqui

 8. Joop Sr. says:

  Jan,

  ik volg jou al jaren en ik heb de afgelopen tijd jouw Excel tips gemist. Bedankt voor de email met de uitleg waarom wij hebben moeten wachten op een nieuwe tip. Fijn dat je weer een eenvoudige en praktische tip heb kunnen geven die ik zeker ga gebruiken.
  Heel veel suc6 in Chicago en geniet van alles wat je daar mee mag maken.

  Groeten,
  Joop

  1. Jan Bolhuis says:

   Hallo Joop,

   Bedankt voor je bericht en veel succes ermee in de praktijk.

   Groet Jan

 9. Chris Eekels says:

  Hallo Jan dank je voor de tip. Deze ga ik ook weer in de klas gebruiken

  1. Jan Bolhuis says:

   Hoi Chris,

   Helemaal top!

   Groet Jan

 10. Wim says:

  Hallo Jan. Dit is zoiets waar je niet zo bij stilstaat, maar alles weer een stapje vergemakkelijkt en leuker maakt om hierdoor ook weer verder te kijken naar andere mogelijkheden.
  Ik gebruik jouw idee sinds kort zelf ook en vind dit heel prettig.

  Groet Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *