N Functie Excel; Nutteloos of krachtig?
N Functie Excel; Nutteloos of krachtig?
Geschreven door:
Jan Bolhuis, 21 januari 2017
De N functie is de meest nutteloze maar tevens een krachtige functie in Excel. WTF bedoel ik daar nu weer mee?
N Functie
We hebben het hier namelijk over de N functie. Deze functie geeft een waarde terug die is omgezet in een getal.
Het argument van de N functie is waarde en ziet er als volgt uit: N(waarde).
Stel dat je in cel A2 het getal 10 hebt staan en je voert in B2 de formule =N(A2) in, dan zal de uitkomst 10 zijn. En zo wordt ook een datum geconverteerd naar een getal.
Voorbeelden
Dat het allesbehalve nuttig is om de N functie op deze manier in te zetten, blijkt uit het feit dat in Excel waarden automatisch geconverteerd worden als dat echt nodig is.
Wanneer je bijvoorbeeld twee data (datums) van elkaar aftrekt, zal Excel automatisch met het verschil in aantal dagen komen.
De kracht van de N functie (super waardevol)
Nadat je de uitleg en de redenen waarom goed hebt gelezen en begrepen, zou je haast denken dat deze functie gewoon maar verwaarloosd kan worden. Niets is minder waar!. Je kunt deze functie namelijk ook heel nuttig in zetten.
Ooit weleens gedacht aan het toevoegen van een opmerking in een formule? Of ergens op een andere plek in Excel een formule toegelicht? Of je afgevraagd of het mogelijk is om je formule toe te lichten zodat je deze na een aantal weken verder ook nog steeds begrijpt en weet wat ie doet? Vast wel.
En daar komt de kracht van de N functie om de hoek kijken. Deze functie kun je namelijk goed gebruiken om in een formule een toelichting te geven.
Stel dat je de volgende formule hebt geschreven =A1 * B1 * (1 + 0,06).
Nu wil je een toelichting geven waarom je 0,06 als harde waarde hebt opgenomen. Niet alleen voor jezelf maar misschien ook wel voor anderen die met jouw bestand moeten werken. Dan is dat het moment waarop je gebruik kunt maken van de kracht van de N functie.
De formule inclusief de N functie
De formule komt er dan als volgt uit te zien en heeft geen enkele impact op het resultaat van de uitkomst.
=A1 * B1 * (1 + 0,06) + N(”0,06 is een vaste factor en zal nooit veranderen”)
Je bent niet verplicht om de N functie aan het einde van de formule te gebruiken. Je moet dan wel even aan de rekenregels denken en de haakjes in de formule op de juiste plaats te zetten om een onjuiste uitkomst te voorkomen. Controleer dit dus altijd.
= (A1 * B1 + N(”0,06 is een vaste factor en zal nooit veranderen”)) * (1 + 0,06).
Vanzelfsprekend kun je in geval van een vaste factor ook 1,06 invoeren.
Laat eens weten of je deze tip in de praktijk kunt gebruiken en doe net als ik. Deel deze kennis met je vrienden, familie en bekenden door het te delen op Facebook, Google+, LinkedIn, e-mail etc.
Je maakt niet alleen mij blij maar ook de mensen met wie je jouw kennis weer deelt.
Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog/kennisbank.