MIN, MAX of MEDIAAN i.p.v. ALS
MIN, MAX of MEDIAAN i.p.v. ALS
Geschreven door:
Jan Bolhuis, 17 maart 2019
De MIN, MAX of de MEDIAAN functie in plaats van de ALS functie in Excel is een goed alternatief om je formules eenvoudiger en leesbaarder te maken. Na het lezen van dit artikel bespaar je weer tijd en wordt het allemaal weer een stuk eenvoudiger.
MIN en MAX functie
Wanneer je een voorwaarde in je formule wilt opnemen, zul je waarschijnlijk - net als de meeste Excel gebruikers - de ALS functie gebruiken. Maar wat nu wanneer we het onszelf nu eens gemakkelijker kunnen maken en de ALS functie vervangen door de MIN of MAX functie?
Ik zal dit verduidelijken met een eenvoudig voorbeeld.
Stel dat je in kolom C een formule wilt hebben die het getal uit kolom B aftrekt van het getal uit kolom A. De formule zal er dan als volgt uit zien: = A1 - B1. Nog niet zo heel moeilijk. Toch?
Maar laten we eens een stap verder gaan door de voorwaarde op te nemen dat de uitkomst van bovengenoemde formule (= A1 - B1) altijd groter of gelijk aan 0 (nul) moet zijn (met andere woorden, geen negatieve uitkomsten). Ik ben ervan overtuigd dat de meesten onder ons de volgende formule gebruiken omdat de kans heel groot is dat je dit op een cursus hebt geleerd
=ALS( A1 - B1 < 0; 0; A1 - B1)
Resultaat na toepassen van de ALS functie in Excel
Wat hier letterlijk staat is: Als de uitkomst van A1 - B1 kleiner dan nul is, dan moet het antwoord nul zijn en anders het antwoord wat volgt uit A1 - B1. Heb ik gelijk? Is dit de formule die je zou gebruiken of sterker nog, nu regelmatig gebruikt in vergelijkbare situaties?
Maar kan ik het jou iets gemakkelijker maken? Meer praktischer? En mijn antwoord hierop is volmondig ja!
Want wanneer we het gedeelte ALS( A1 - B1 < 0; 0 vervangen door de MAX functie, dan zal je formule er als volgt uit zien met hetzelfde resultaat:
= MAX( 0; A1 - B1)
Resultaat na toepassen van de MAX functie in Excel
Uitleg MAX functie
De MAX functie geeft als resultaat de grootste waarde in een lijst met argumenten (maximaal 255). In dit voorbeeld zie je twee argumenten. Namelijk de 0 (nul) - het eerste argument - en de uitkomst van A1 - B1 (het tweede argument). Dus wanneer de uitkomst van het tweede argument bijvoorbeeld 6 is, dan is het grootste getal van 0 en 6……Inderdaad 6. Maar wat wanneer de uitkomst van het tweede argument nu -4 (negatief 4) is? Dan is het grootste getal altijd 0 (nul). Een stuk eenvoudiger toch?
MEDIAAN functie
Laten we het iets complexer maken. Stel je hebt niet één voorwaarde maar twee. De minimale uitkomst moet niet alleen nul of groter zijn, maar de maximale uitkomst mag niet groter zijn dan 20. Dit maakt het voor veel Excel gebruikers die weten dat ze de ALS functie hiervoor kunnen gebruiken al een stuk lastiger. Ze weten dat het kan, de vraag is alleen hoe? Zo dus:
= ALS( A1 - B1 < 0; 0; ALS( A1 - B1 > 20; 20; A1 - B1))
Resultaat van de gewenste ALS functie in Excel
Wow…. 2 x de ALS functie in één formule? Yep, dat is nu wat we noemen een geneste ALS functie. Gaat er een belletje rinkelen?
Maar ook nu weer een alternatief die het jou opnieuw een stuk gemakkelijker maakt. Want het grootste gedeelte van de formule ( ALS( A1 - B1 < 0; 0; ALS( A1 - B1 > 20; 20) kan vervangen worden door de MEDIAAN functie waardoor de formule er als volgt uit ziet:
= MEDIAAN( 0; A1 - B1; 20)
Resultaat na toepassen van de Mediaan functie in Excel
Uitleg MEDIAAN functie
De MEDIAAN functie berekent het middelste getal van de gegeven getallen. In dit voorbeeld is er sprake van drie getallen. Namelijk de 0 (nul), 20 en de uitkomst van A1 - B1.
Mogelijke uitkomsten kunnen zijn:
- 0, 15, 20 - het middelste getal is 15 en de uitkomst dus ook. Immers het voldoet aan de voorwaarden groter dan nul en kleiner dan 20!
- 0, 35, 20 - het middelste getal is 20, de uitkomst is ook 20 en daarmee voldoet het weer aan de voorwaarden.
- 0, -38, 20 - het middelste getal is 0, de uitkomst is 0 en voldoet dus ook aan de voorwaarden.
Korte toelichting waarom 0 het middelste getal is: De juiste volgorde van deze drie getallen is namelijk -38, 0, 20. En zo zie je dat 0 precies in het midden van deze drie getallen ligt.
Vind je de MIN, MAX en MEDIAAN functie ook niet veel gemakkelijker? Kun je dit toepassen in je dagelijkse praktijk?
Laat je mening en zienswijze hierop eens horen door een reactie toe te voegen aan dit artikel. Ik ben namelijk heel erg benieuwd hoe jij hierover denkt en wellicht heb je nog een tip waar we allemaal gebruik van kunnen maken.
Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog/kennisbank.