Voorwaardelijke opmaak toepassen op de Top 3, Top 5, Top 10, Top…..

Voorwaardelijk opmaak toepassen op de Top 3, Top 5, Top 10, Top….. is gemakkelijker dan je denkt. Wanneer je dit artikel straks hebt uitgelezen, zul je zien dat een kind de was kan doen. Werk je met de Engelse versie van Excel, dan is dat geen probleem. Achter elke functie of eigenschap staat tussen haakjes de Engelse benaming.

Je kunt ook direct de video bekijken die ik hierover heb gemaakt. Ik raad je aan om beide te doen. De kans is dan vele malen groter dat je dit straks in je eigen praktijk kunt toepassen.

 Voorwaardelijke opmaak (Conditional Formatting)

Voorwaardelijke opmaak is niets anders dan een cel of een bereik een opmaak geven die toegepast wordt (mag worden) wanneer het aan een voorwaarde voldoet.

Voorwaardelijke opmaak met twee getallen

 

Je hebt in een cel bijvoorbeeld een getal tussen de 1 en 10 staan. En wanneer de inhoud van deze cel een 5 of lager is, moet de achtergrond van de cel rood worden. Is het getal een 6 of hoger, dan moet de achtergrond groen worden.

 

Hieronder zie je een lijst van teams en hun scores. Het is de bedoeling dat de drie hoogste scores wit worden met een zwarte achtergrond.

Voorwaardedlijke opmaak van de Top 3, Top 5, Top 10, Top....

 

Het oefenbestand kun je hier downloaden

 • Selecteer alle scores. Dus score 88 t/m 90 (het bereik F6:F20);
 • Ga vervolgens naar Start (Home);
 • Kies in de groep Stijlen (Styles) voor Voorwaardelijke Opmaak (Conditional Formating);
 • Kies voor Bovenste/Onderste (Top/Bottom rules);
 • Kies voor Bovenste 10 items (Top 10 Items);

Er opent zich een nieuw venster en dit venster wekt de indruk dat je alleen de top 10 een voorwaardelijke opmaak kunt geven. Maar niets is minder waar.

 

Cellen opmaken met een rangschikking in de bovenste

 

 

 

 

 

Wanneer je namelijk goed kijkt, zie je naast de 10 twee kleine pijltjes en deze geven je de mogelijkheid om het getal 10 te veranderen in bijvoorbeeld 7 of 12.

Ook kun je de 10 selecteren door in het vakje te gaan staan en met je toetsenbord een getal in te typen. Dit laatste raad ik aan wanneer het gaat om bijvoorbeeld de top 3.

Ga dus in het vakje staan, verwijder of selecteer het getal 10 en type een 3. Je kunt ook de pijltjestoetsen van de schuifbalk (scrollbar) gebruiken en daarmee het getal 10 verhogen of verlagen.

Vervolgens zie je direct al het resultaat. De drie hoogste scores worden namelijk direct gevuld met een lichtrode ‘tekst’ (lees: getal) en een donkerrode achtergrond.

Hmmmm. Ik kan me voorstellen dat dit niet jouw keuze is. En gelukkig zijn we niet aan deze keuze gebonden. Want ook hier heb je weer allerlei mogelijkheden.

Wanneer je op het pijltje rechts klikt (het zogenaamde pull-down menu), verschijnen er allerlei andere mogelijkheden.

Voorwaardelijke opmaak aanpassen door middel van aangepaste indeling

 

Een aantal keuzes zijn door MS-Office voorgedefinieerd. Echter de krachtigste optie is de aangepaste indeling (Custom Format).

Wanneer je voor aangepaste indeling kiest, kun je de opmaak van de tekst en de cel geheel naar je eigen hand zetten.

Zo kun je dus eenvoudig kiezen voor jouw favoriete kleuren of de kleuren van bijvoorbeeld je eigen bedrijf of het bedrijf waarvoor je werkt.

Door één van de vier specifieke tabbladen aan te klikken, kun je afhankelijk van je doelstelling, de opmaak van de cel of het bereik bepalen.

Ga bijvoorbeeld naar het tabblad opvulling (Fill) om een achtergrondkleur te bepalen en naar het tabblad lettertype (Font) om de lettertype (of de kleur van de letters) te bepalen.

Ik raad je aan om ook nog even mijn video te bekijken die ik hierover heb gemaakt. In slechts twee minuten laat ik je zien hoe dit allemaal in de praktijk werkt.

Ik ben benieuwd hoe jij voorwaardelijke opmaak in de praktijk toepast. Laat het gerust weten door een reactie achter te laten.

O ja, en aarzel niet om dit artikel of de video zoveel mogelijk te delen met je vrienden, kennissen, collega’s of wie dan ook. Op die manier draag je bij aan de missie van ExcelXL.nl. Namelijk kennis delen.

Ondertekening ExcelXL.nl

6 thoughts on “Voorwaardelijke opmaak toepassen op de Top 3, Top 5, Top 10, Top…..”

 1. Otto Pijpker says:

  Hallo Jan,

  Bedankt voor de handige uitleg van de voorwaardelijke opmaak toegepast op de top 3. De formule werkt goed maar ik wil graag verschillende kleuren toekennen aan de verschillende top drie waarden. Heb je hier ook tips voor?

  MvG Otto Pijpker
  opijpker@gmail.com

  1. Jan Bolhuis says:

   Beste Otto,

   Dat is geen enkel probleem en kun je op verschillende manieren doen. Allereerst de standaard ingebouwde mogelijkheden in Excel maar ook door middel van een formule.

   Dit artikel en video kunnen je hiermee op weg helpen.

   https://excelxl.nl/basis/voorwaardelijke-opmaak-toepassen-op-de-top-3-top-5-top-10-top/

   https://www.youtube.com/watch?v=riuINtY2-QE

   Groet Jan

 2. JR Heuwing says:

  Bedankt voor deze handige tip.
  Dat het zo eenvoudig is om de top 3 uit een scorelijst zichtbaar te maken. Dit scheelt een hoop denkwerk.

  Alleen heb ik een uitdaging voor mijzelf. Voor de club heb ik een scorelijst gemaakt waarin de 3 personen die de meeste punten hebben worden gearceerd door middel van voorwaardelijke opmaak. Alleen heeft de club ooit besloten dat het bestuur buiten mededingen mee doet aan de competitie. Op dit moment is het dus zo dat ik 2e sta terwijl ik in het bestuur zit. Dit kan dus niet en ik moet dan handmatig de derde persoon zoeken. Met de voorwaardelijke opmaak heb ik er wel voor gezorgd dat je kan zien wie de bestuursleden zijn. Het enige dat ik kan bedenken om de bestuursleden niet mee te laten doen is door hun punten te vermenigvuldigen met 0. Alleen is het dan niet meer mogelijk om te zien hoeveel de bestuursleden hebben behaald.
  Is hier een oplossing voor?

  1. Jan Bolhuis says:

   Beste JR,

   In dit geval zou ik een extra kolom opnemen met een Ja / Nee achter de namen (kopttekst van de kolom zou kunnen zijn: Bestuurslid?).

   De formule dient dan ook nog naar deze extra kolom te verwijzen.

   Je mag mij een voorbeedbestand e-mailen via het contactformulier op de website.

   Hopelijk heeft dit geholpen.

   Groet Jan

 3. Marian says:

  Bedankt voor de uitleg samenstellen top 10. Dit is gelukt met de voorwaardelijke opmaak.
  Nu wil ik alleen de cellen met voorwaardelijke opmaak optellen. Is hier een formule voor?

  1. Jan Bolhuis says:

   Beste Marian,
   Voor zover ik weet niet en is dit alleen mogelijk door middel van een macro (VBA).

   ExcelXL.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *