Zes soorten foutmeldingen in Excel én de oplossing
Geschreven door:
Jan Bolhuis
De zes voorkomende foutmeldingen in Excel, de oorzaak of oorzaken én de oplossing. Bij de eerste foutmelding zal ik heel uitgebreid ingaan op de oplossing. Daa
#N/B
Deze foutmelding geeft aan dat de waarde niet beschikbaar is en komt het meest voor bij functies zoals:
X.ZOEKEN
VERT.ZOEKEN
HORIZ.ZOEKEN
VERGELIJKEN
Oorzaak
In dit voorbeeld komt de naam José niet voor in de brontabel. Je kunt in principe tot twee conclusies komen. Of José ontbreekt in de bron óf er klopt iets niet in de zoektabel.
Brontabel is niet volledig
Wanneer ze ontbreekt in de bron, is de meest eenvoudige oplossing haar toevoegen aan de bron. Bedenk daarbij wel dat wanneer je haar toevoegt, je de formule altijd weer moet controleren. Immers in dit voorbeeld gaat het zoekbereik ($C$4:$D$6) tot en met rij 6 en die zal gewijzigd moeten worden in 7. Doe dit altijd in de eerste cel met de formule zodat je daarna de formule weer eenvoudig kunt doortrekken.
Overigens adviseer ik altijd om in Excel met tabellen te werken omdat dan de formules dynamisch zijn. Wat betekent dat ze automatisch worden aangepast wanneer de bron wordt aangepast. Meer hierover kun je lezen in een artikel die ik hierover heb geschreven:
Convert Almost Every Data into a Table
Zoektabel is onjuist
We kunnen twee acties ondernemen. De meest eenvoudige is om José te verwijderen uit de zoektabel. Maar hoe los je deze melding op wanneer José wél in de zoektabel moet voorkomen?
Het antwoord zit in een extra toe te voegen functie. Namelijk de ALS.FOUT functie. Deze functie heeft twee argumenten. Het eerste argument is de waarde en het tweede argument is de waarde wanneer de eerste waarde een foutmelding geeft.
De eerste waarde in dit voorbeeld is dus de gehele formule: VERT.ZOEKEN( F4; $C$4:$D$6; 2; ONWAAR)
Om dit toe te passen, volg je de volgende stappen:
- Ga in de formulebalk voor het is gelijk aan (=) teken staan.
- Type de functie ALS.FOUT gevolgd door een haakje.
=ALS.FOUT(VERT.ZOEKEN( F4; $C$4:$D$6; 2; ONWAAR)
- Klik op de "End-toets" van je toetsenbord of ga met de pijltjestoest helemaal naar het einde zodat je achter het gesloten haakje komt te staan.
- Type een puntkomma
=ALS.FOUT(VERT.ZOEKEN( F4; $C$4:$D$6; 2; ONWAAR);
Binnen de functie ALS.FOUT kom je na deze puntkomma in het tweede argument. En nu kun je gewoon invoeren wat je maar terug wilt zien. Bijvoorbeeld het cijfer 1 omdat ze de toets niet heeft gemaakt. Maar je kunt ook denken aan tekst. Bijvoorbeeld: niet aanwezig. Vergeet niet om tekst tussen aanhalingstekens te zetten want dat is de enige manier waarop Excel met tekst kan omgaan.
- Sluit af met een haakje.
Het resultaat is als volgt:
Hé maar Jan, waarom gebruik jij nog de functie VERT.ZOEKEN? De enige reden dat ik dit nog gebruik, is dat er nog heel veel bedrijven en particulieren werken in oudere versies van Excel en niet beschikken over de nieuwste functies.
Want wanneer jij werkt in Office365 of in bijvoorbeeld Excel 2021, dan kun je gebruik maken van een geweldige nieuwe functie.
X.ZOEKEN (Engels: XLOOKUP)
Ik ga er in deze blog niet al te diep op in, maar het heeft 6 argumenten:
Verplichte argumenten zijn
- Een zoekwaarde (precies hetzelfde als in VERT.ZOEKEN).
- Een zoekenmatrix (alleen de kolom of rij waarin gezocht moet worden; dus niet meer de gehele tabel!).
- matrix_retourneren (alleen de kolom of rij waarin gezocht moet worden)
Optioneel (niet verplichte argumenten)
- indien_niet_gevonden (hier vul je in wat je terug wilt zien indien de waarde niet wordt gevonden en is de vervanger van de hiervoor gebruikte ALS.FOUT functie).
- Overeenkomstmodus (vergelijkbaar met het vierde argument van VERT.ZOEKEN - WAAR of ONWAAR - echter nu heb je vier keuzes)
- Zoekmodus (de volgorde waarin je wilt zoeken)
Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog/kennisbank.