Geschreven door:
Jan Bolhuis
In 1995 kwam ik voor het eerst in aanraking met Excel en heb alles op mijn eigen manier moeten ontdekken. Zeg maar gerust het wiel iedere keer moeten uitvinden. Destijds dacht ik er niet bij na om hulp in te roepen van experts, het volgen van trainingen of het aanschaffen van boeken. Had ik dit wel gedaan dan was ik al veel verder geweest dan dat ik nu ben. Of had ik eerder het niveau bereikt wat ik nu heb. Laat jou dat niet overkomen.
En verder elke kritische vraag die je maar kunt bedenken!
Bovenstaande vragen gelden natuurlijk in alle situaties wanneer je overweegt een training te volgen (ook niet-Excel :))
Pas daarna wordt het interessant om te kijken naar de prijs én of deze in verhouding staat met wat je wordt aangeboden. Ga ook vergelijken met andere aanbieders. Maar pas op. Vergelijk geen appels met peren maar appels met appels. Want wanneer jij een Excel training wilt volgen voor 100 euro per dag, weet ik zeker dat dit mogelijk is. Deze aanbieders zijn er genoeg. Maar de vraag is of je met hetgeen ze jou leren, ook uit de voeten kunt. Bieden ze jou daadwerkelijk toegevoegde waarde?
Mijn ervaring
Een aantal jaren geleden heb ik een Access training gevolgd van 10 lesuren. De kosten voor deze training waren ongeveer 150 euro. En eerlijk is eerlijk. Dat is bijna gratis. Mijn reiskosten waren hoger. Heel enthousiast ging ik naar m’n eerste les. Bij binnenkomst moest ik maar ergens gaan zitten en nadat iedereen er was bleek dat ik in een groep zat waar zowel Word, Excel, Windows en Access werd gegeven. De trainers (twee stuks) waren vrijwilligers die er wel iets van af wisten. Er werden – afhankelijk van de training die je volgde – boeken uitgedeeld en door middel van zelfstudie moest je deze doorwerken. Bij vragen was het je hand opsteken en hopen dat je niet al te lang moest wachten voor hulp of uitleg. Doorvragen was geen optie.
Heb ik hier wat van geleerd. Ja, absoluut! Maar niet van Access. Wel dat de uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’ haar waarde weer had bewezen, maar vooral dat ik vanaf dat moment besloot om nooit meer alleen op de prijs af te gaan.
Nu volg ik trainingen of seminars op allerlei gebieden die gegeven worden door experts uit de praktijk, die persoonlijke aandacht geven en waar je op terug kunt vallen. Ook al is de training voorbij. En ja….. daar hangt vaak een prijskaartje aan.
Dit houdt natuurlijk niet in dat alleen de dure trainingen goed zijn. Wat ik je probeer te vertellen is dat je er rekening mee moet houden dat een gedegen Excel-training een investering met zich meebrengt. Laat dit dan wel een investering zijn die je op z’n minst dubbel en dwars weer terugverdient.
En hoe dat er in de praktijk uitziet, lees je in de samenvatting.
Samenvatting
Samenvattend kun je zeggen dat je ‘moet’ (blijven) investeren in kennis, moet weten met wie je in zee gaat en de waarde van de training niet (altijd) moet laten afhangen van het prijskaartje.
Immers één tip tijdens de training kan je in de toekomst honderden (zo niet duizenden) euro’s besparen!
Zo leidde een tip van mij aan een ZZP’er (administratiekantoor) tot een besparing van twee uur per week. Uitgaande van een uurtarief van 50 euro, is dit een extra omzet van meer dan 5.000 (VIJFDUIZEND) euro per jaar. Reken zelf maar uit wat de besparing is bij een hoger uurtarief (wat veel waarschijnlijker is).
Voor bedrijf X heb ik een proces dusdanig geautomatiseerd dat dit een besparing heeft opgeleverd van minimaal 1,5 uur per dag. Deze werknemers hebben op jaarbasis 400 uur extra die ze kunnen besteden aan andere klanten (= omzet). Stel dat het uurtarief weer 50 euro is, dan levert dit een extra omzet op van TWINTIGDUIZEND euro. Kassa!
Voor bedrijf Y heb ik een proces van 3 uur per maand teruggebracht naar 10 minuten per maand. Winst: ruim 30 uur per jaar (= omzet).
Doordat je geabonneerd bent op mijn nieuwsbrief, heb je al de eerste stappen gezet en aangegeven dat je wilt blijven leren.
Ik wens je heel veel succes met het zoeken naar de juiste training en trainer. Wil je meer weten over mijn manier van aanpak? Neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier.
Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog/kennisbank.