In 13 tips beter met Excel
Geschreven door:
Jan Bolhuis
13 Excel Tips om je Excel Vaardigheden te Verbeteren en die je direct in de praktijk kunt toepassen. Excel tips die niet alleen je vaardigheden verbeteren maar die je ook meteen, vandaag al, in de praktijk kunt toepassen en die je veel tijd en gemak op kunnen leveren.
#1 Het ampersandteken
Gebruik het ampersandteken (&) in plaats van de functie TEKST.SAMENVOEGEN wanneer je de inhoud van de verschillende cellen in één cel wilt samenvoegen. Dit werkt vele malen sneller.
Het ampersand teken in Excel
Om met de functie TEKST.SAMENVOEGEN hetzelfde resultaat te krijgen, gebruik je de volgende formule:
=TEKST.SAMENVOEGEN(A1;” “;B1)
#2 Herhalen van de voorgaande actie
Wanneer je een bepaalde actie hebt uitgevoerd en je wilt dezelfde actie direct erna ook uitvoeren op een andere cel of bereik, gebruik dan de functietoets F4.
Voorbeeld
Cel A8 heb je opgevuld met de kleur geel en dit wil je direct ook toepassen op cel A10 en het bereik B2:B7. Ga dan in de desbetreffende cel of geselecteerd bereik staan en druk op F4.
#3 Geavanceerde filter of duplicaten verwijderen?
Gebruik de geavanceerde filter optie in plaats van de functionaliteit ‘duplicaten verwijderen’ wanneer je je brondata wilt behouden maar tegelijkertijd ook een unieke lijst wilt maken.
In één van mijn
YouTube video’s leg ik dit uitvoerig uit. Maar wanneer je liever een
artikel hierover leest, dan verwijs ik je naar een eerdere
blog. Beide kan natuurlijk ook
#4 Achtergrond in Excel wit maken (verwijderen van de rasterlijnen)
Wil je je gehele achtergrond in Excel wit hebben? Ga dan naar het tabblad ‘Beeld’ en zet het vinkje uit bij ‘rasterlijnen’. Maar al te vaak zie ik dat alle cellen geselecteerd zijn en dat de opvulkleur wit is gebruikt. Niet nodig.
Rasterlijnen verwijderen in Excel
#5 Opmaak van getallen
Wanneer je regelmatig de opmaak van je getallen wilt of moet wijzigen in een punt voor de duizendtallen met twee cijfers achter de komma (bijvoorbeeld 2.001,89), gebruik dan de sneltoets Ctrl + Shift + 1.
Ik heb hier al eens een
video met
5 efficiënte sneltoetsen over gemaakt. Hierin zie je hoe eenvoudig en snel je de opmaak van getallen kunt veranderen.
#6 Voorkom het opstartscherm in Excel 2013
Beschik je over Excel 2013 en vind je het opstartscherm net zo vervelend (tijdrovend) als ik? Lees dan het artikel ‘
Het startscherm van Excel 2013! Slechts 4 Stappen!’ of bekijk de
video.
#7 Maak geen gebruik van uitlijning
Probeer nooit de uitlijning aan te passen in het werkblad waarin de berekeningen worden uitgevoerd. Dit voorkomt dat je niet meer visueel herkent of een getal tekst is of een echt getal. En of een logische uitkomst ook echt een logische uitkomst danwel tekst is.
- Tekst is altijd links uitgelijnd;
- Getallen zijn altijd rechts uitgelijnd en
- Een logische uitkomst staat altijd gecentreerd.
Een voorbeeld van een logische functie is het vergelijken van de inhoud van twee cellen. In cel F1 staat het getal 10 en in cel G1 staat ook het getal 10. In cel C3 is dan de logische formule: = F1 = G1. De logische uitkomst is dan WAAR.
Een logische functie in Excel
#8 Absolute en/of relatieve celverwijzingen
Wil je gebruik maken van absolute, relatieve en/of gemixte celverwijzingen, type dan niet handmatig de dollartekens ($) maar maak gebruik van de sneltoets F4.
$A$1 = 1 x F4
A$1 = 2 x F4
$A1 = 3 x F4
en na 4 x F4 is het weer een relatieve celverwijzing (A1).
Wil je in het bezit komen van mijn E-boek ‘Ontdek Hoe Jij Tijd Kunt Besparen Met Sneltoetsen”? schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan niet alleen dit E-boek maar bent ook als eerste op de hoogte van mijn nieuwste artikelen en video’s.
#9 Een dynamisch bereik
Een dynamisch bereik is een bereik dat automatisch wordt uitgebreid wanneer je gegevens aanvult. Om een dynamisch bereik te creëren, kun je het beste (zeker beginners) een tabel van je bereik maken.
#10 Werkbladen een naam geven
Wen je aan om al je werkbladen direct een naam te geven. Dit verduidelijkt de structuur van je werkmap en voorkomt dat je blijft zoeken naar de juiste informatie en/of berekeningen. De eerste drie werkbladen zeggen helemaal niets maar de laatste drie werkbladen geven duidelijk aan waar het desbetreffende werkblad over gaat.
Een naam geven aan een werkblad in Excel
#11 Selecteren van lege cellen
Wil je in één keer alle lege cellen binnen een bepaald bereik selecteren? Maak dan – nadat je het gewenst bereik hebt geselecteerd – gebruik van de functietoets F5 of de sneltoets Ctrl + G. Kies voor ‘speciaal…’ en ‘lege waarden’. Vervolgens voer je de gewenste actie uit. Geef bijvoorbeeld de cellen de kleur rood.
#12 Alle geselecteerde cellen vullen met dezelfde waarde
Wil je de lege cellen (zie tip 11) geen rode kleur geven maar een tekst, getal of zelfs voorzien van een formule, voer dat dan gewoon in en bevestig NIET met enter maar met met de toetsencombinatie Ctrl + Enter.
Alle geselecteerde cellen worden dan gevuld met dezelfde waarde (tekst, getal of formule).
#13 Help, ik werk met de Engelse versie van Excel
Of ik nou wil afronden naar boven in de Nederlanse versie of de Engelse. Het maakt mij niet uit. AFRONDEN.BOVEN of CEILING is de functie die je moet gebruiken. En dat is tegelijkertijd het voordeel wanneer je – net als ik – dagelijks in zowel de Nederlandse als Engelse versie van Excel werkt. Maar heb jij dat voordeel ook? Via
Excel Translator kun je eenvoudig je functies en/of formules in allerlei talen laten vertalen. En nog gratis ook.
#14 Help anderen
Deel dit met je vrienden, laat weten wat je ervan vond door hieronder een reactie achter te laten, deel het op
Facebook, vermeld hieronder jouw gouden tip. Laat het mij en ons weten.
Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog/kennisbank.